Esküvői dekoráció olcsóbban?

esküvői dekoráció
esküvői dekoráció

Ha egy kicsit belegondolunk, részben már az esküvő stílusa, helyszíne is meghatározhatja azt, milyen legyen az ünnepi dekoráció. De sok esetben mégis ez okozza az egyik legnagyobb fejtörést, hisz nem könnyű ízléses, összhangot képező, ugyanakkor költséghatékony díszletet megalkotni a nagy napra. Ebben a cikkben igyekeztem összegyűjteni néhány olyan információt, ami segíthet egy kicsit az ötletelésben.

Esküvői dekoráció a stílus szerint

Ahogy a ruhát, úgy a díszletet is az alkalomhoz illően igyekszünk megválasztani, nem passzolhat minden mindennel. Felsorolni is nehéz lenne, hányféle módon lehet megszervezni egy esküvőt, de lássunk néhány megkülönböztetést.

Vintage esküvői dekoráció esetén szinte bármilyen régi, retro hatású kiegészítőből válogathatunk, gondoljunk csak bakelitlemezekre vagy éppen egy patinás bőröndre. Ezek akár még a háztartások némelyikében is fellelhetők, így érdemes lehet körbejárni ezt a lehetőséget, hiszen máris spórolhatunk egy kicsit.

Ha inkább elegáns, romantikus esküvőt álmodtunk meg életünk nagy napjára, letisztult, egyszerűbb dekorációban is gondolkodhatunk. A kevesebb néha több elgondolás mentén akár pénzt is megtakaríthatunk. E verzióban többeknél a fehér vagy a krémszínek köszönnek vissza a díszletekben.

Találkozni már humorosabb hangvételű ceremóniákkal is. Itt csak a fantázia szabhat határt az esküvői dekorációban, a jó ízlés határait betartva, vidám stílusjegyeket magában hordozó kiegészítők széles kínálatából válogathatunk. Gondoljunk csak az esküvői fotósarokban használt vicces álarcokra, melyek külföldről is viszonylag olcsón beszerezhetők.

Bérlés vagy vásárlás?

Az esküvői dekoráció összeállításakor csak a pénztárca mérete szab határt, az ötlettár végtelen. Bízhatjuk esküvőszervezőre, megvásárolhatjuk magunk is, de bérelhető csomagokban is kölcsönözhetünk díszletet a nagy napra.

Nyilvánvalóan annak is több előnye lehet, ha a bérlés mellett voksolunk, minek is vásárolnánk meg valamit, aminek egyszer vesszük hasznát az életben. Egy, a hozzáértők által összeállított csomagban bizonyára benne lesznek azok a dekorációs elemek, melyek fontosak lehetnek a terem feldíszítésében. Természetesen olyan csomagot is találhatunk, mely a teremdíszletek mellett az esküvői asztaldekort is tartalmazza: többek között gyertyatartókat, üvegvázákat, az asztalok megjelöléséhez szükséges apróbb kiegészítőket.

1. tipp: A bérelhető csomagokat olykor kifizetődő, gazdaságos megoldásként hirdetik. Érdemes azonban alaposan körbejárni a lehetőségeket, s megnézni, hogy a csomagbérléssel járunk-e jobban vagy akkor, ha magunk válogatjuk össze elemenként az esküvői dekorációt. Utóbbira is találni példát, ahol részletesen jelzik, hogy mennyiért bérelhetünk egy-egy díszletelemet.

2. tipp: Az ünnepi kiegészítők egyes darabjai külföldi webshopokból is beszerezhetők, érdemes lehet tehát összehasonlítani a magyar árakkal, hisz jelentős eltérés is lehet ezek között.

Néhány olcsóbb, ötletes dekorációs tipp

  • A parafadugók igazán sokrétűen felhasználhatóak az esküvői dekoráció során. Akár az ültetőkártya tartójaként is gondolhatunk rá.

  • Több esküvői díszletben is megjelenik a fa, mint dekorációs elem. A fakorongok akár egy-egy váza alátétjeként is megjelenhetnek az ünnepi asztalon.

  • A fejtetőre fordított borospohár akár gyertyatartóként is megállja a helyét, s elegáns kiegészítő lehet.

  • Vannak, akik fátyollal helyettesítik a drágábban bérelhető székszoknyát. Ízlésesen megkötve egy olcsóbb, átlátszó fátyol is az ünnepi szék remek dísze lehet.