Esküvői ajándék

Mi lehet az ideális esküvői ajándék?

esküvői ajándék
esküvői ajándék

Nem csak az esküvőt szervező párnak lehet némiképp stresszes a nagy nap előtti időszak, a vendégek is elgondolkoznak olykor azon, vajon mi is legyen az ideális esküvői ajándék. Jóllehet nem egy esetben finoman utalnak arra a házasságot kötő párok, mire lenne leginkább szükségük, de akad amikor tanács nélkül marad a vendég. Igyekszem összegyűjteni néhány ötletet ebben a cikkben, ami segíthet valamelyest a döntésben.

Esküvői idézetek az ajándék mellé

Minden ajándék személyesebb akkor, ha egy-egy alkalomhoz illő gondolatsorral, idézettel kísérjük. Nincs ez másként az esküvőn sem, egy szép idézettel még emlékezetesebbé tehetjük a meglepetést. Persze különböznek az ízlések és megoszlanak a vélemények, de abban a legtöbben egyet értenek, hogy nem illő túlzottan terjengős idézetet választani.

Pénzzel nem lőhetünk mellé

Korábban talán inkább divat volt valamilyen tárgyat, a háztartásba szükséges holmit ajándékba adni a nagy napon. Ma viszont sokkal inkább úgy tűnik – én legalábbis így tapasztalom –, hogy pénzt ajándékoznak elsősorban a friss házasoknak. Nem a legszellemesebb esküvői ajándék, de bizonyára a leghasznosabb. Főleg akkor, amikor már eleve úgy kötik össze az életüket, hogy kész háztartást vezetnek, s mindenük megvan, amire szükségük lehet.

Tipp: Egy kis fantáziával a pénzt is kreatív köntösbe csomagolhatjuk. Van, aki kisebb címletekre bontja az ajándékba szánt összeget, s egy alkalmi léggömbbe teszi bele. Így ízléses, mégis hasznos ajándékot adhatunk a nagy napon. Ha pedig egy-egy kaparós sorsjeggyel is megspékeljük a meglepetést, akkor nem csak esélyt adunk még egy kis plusz bevételi forrásra, de jelzésértékűen szerencsét is kívánunk.

Mennyi pénzt illik adni esküvőre?

Alighanem ez az egyik legnehezebben megválaszolható kérdés. Családtagként és rokonként nem lehet általánosítani, egy távoli ismerős könnyebben gondolkodhat e téren. Azt szokták mondani, legalább annyit illik adni, amennyi fedezi a fogyasztást. Jóllehet ahogy az esküvők és azok költségei is különböznek, úgy ez az összeg is változó.

Esküvői ajándékcsomag

Talán nincs is olyan eleme az esküvőnek, melyre ne kínálnának fel valamilyen alternatívát az erre szakosodott esküvőszervezők, vállalkozások. Így az ajándékválasztásban is kaphat segítséget az ember, előre összekészített csomagokból is választhat. Találni pezsgős ajándékot, vagy éppen egyedi bögréket valamilyen finom csokoládéval összecsomagolva.

Kreatív esküvői ajándék

A kreatív, úgynevezett csináld magad esküvői ajándék képezi talán a legszélesebb kategóriát, itt csak a fantázia szabhat határt. A párról készült fotómontázs vagy cumival, lakáskulccsal, csokoládéval megtöltött nászajándék-doboz, csak hogy néhány ötletet említsünk. Inspirációt könnyen meríthetünk az internetes keresőből, azt gondolom, inkább arra érdemes figyelni, hogy a ceremóniához is illő ajándékkal lepjük meg a párt. Ha humorosabb hangvételű esküvőre készülünk, lehet az ajándék is ennek megfelelő, de egy elegánsabb alkalomra talán már más jellegű ajándékot illik adni.

Esküvői köszönet ajándék

Divat ma már, hogy a párok is kedveskednek a vendégeknek valamilyen aprósággal. Íme, néhány ötlet:

 • fényképes hűtőmágnes

 • feliratozott csokoládé

 • színes macaron átlátszó dobozban

 • mini levendulazsák, aromazsák

 • a pár nevével díszített mézeskalács

Esküvői ajándék
5 (100%) 2 szavazat

Esküvői dekoráció olcsóbban?

esküvői dekoráció
esküvői dekoráció

Ha egy kicsit belegondolunk, részben már az esküvő stílusa, helyszíne is meghatározhatja azt, milyen legyen az ünnepi dekoráció. De sok esetben mégis ez okozza az egyik legnagyobb fejtörést, hisz nem könnyű ízléses, összhangot képező, ugyanakkor költséghatékony díszletet megalkotni a nagy napra. Ebben a cikkben igyekeztem összegyűjteni néhány olyan információt, ami segíthet egy kicsit az ötletelésben.

Esküvői dekoráció a stílus szerint

Ahogy a ruhát, úgy a díszletet is az alkalomhoz illően igyekszünk megválasztani, nem passzolhat minden mindennel. Felsorolni is nehéz lenne, hányféle módon lehet megszervezni egy esküvőt, de lássunk néhány megkülönböztetést.

Vintage esküvői dekoráció esetén szinte bármilyen régi, retro hatású kiegészítőből válogathatunk, gondoljunk csak bakelitlemezekre vagy éppen egy patinás bőröndre. Ezek akár még a háztartások némelyikében is fellelhetők, így érdemes lehet körbejárni ezt a lehetőséget, hiszen máris spórolhatunk egy kicsit.

Ha inkább elegáns, romantikus esküvőt álmodtunk meg életünk nagy napjára, letisztult, egyszerűbb dekorációban is gondolkodhatunk. A kevesebb néha több elgondolás mentén akár pénzt is megtakaríthatunk. E verzióban többeknél a fehér vagy a krémszínek köszönnek vissza a díszletekben.

Találkozni már humorosabb hangvételű ceremóniákkal is. Itt csak a fantázia szabhat határt az esküvői dekorációban, a jó ízlés határait betartva, vidám stílusjegyeket magában hordozó kiegészítők széles kínálatából válogathatunk. Gondoljunk csak az esküvői fotósarokban használt vicces álarcokra, melyek külföldről is viszonylag olcsón beszerezhetők.

Bérlés vagy vásárlás?

Az esküvői dekoráció összeállításakor csak a pénztárca mérete szab határt, az ötlettár végtelen. Bízhatjuk esküvőszervezőre, megvásárolhatjuk magunk is, de bérelhető csomagokban is kölcsönözhetünk díszletet a nagy napra.

Nyilvánvalóan annak is több előnye lehet, ha a bérlés mellett voksolunk, minek is vásárolnánk meg valamit, aminek egyszer vesszük hasznát az életben. Egy, a hozzáértők által összeállított csomagban bizonyára benne lesznek azok a dekorációs elemek, melyek fontosak lehetnek a terem feldíszítésében. Természetesen olyan csomagot is találhatunk, mely a teremdíszletek mellett az esküvői asztaldekort is tartalmazza: többek között gyertyatartókat, üvegvázákat, az asztalok megjelöléséhez szükséges apróbb kiegészítőket.

1. tipp: A bérelhető csomagokat olykor kifizetődő, gazdaságos megoldásként hirdetik. Érdemes azonban alaposan körbejárni a lehetőségeket, s megnézni, hogy a csomagbérléssel járunk-e jobban vagy akkor, ha magunk válogatjuk össze elemenként az esküvői dekorációt. Utóbbira is találni példát, ahol részletesen jelzik, hogy mennyiért bérelhetünk egy-egy díszletelemet.

2. tipp: Az ünnepi kiegészítők egyes darabjai külföldi webshopokból is beszerezhetők, érdemes lehet tehát összehasonlítani a magyar árakkal, hisz jelentős eltérés is lehet ezek között.

Néhány olcsóbb, ötletes dekorációs tipp

 • A parafadugók igazán sokrétűen felhasználhatóak az esküvői dekoráció során. Akár az ültetőkártya tartójaként is gondolhatunk rá.

 • Több esküvői díszletben is megjelenik a fa, mint dekorációs elem. A fakorongok akár egy-egy váza alátétjeként is megjelenhetnek az ünnepi asztalon.

 • A fejtetőre fordított borospohár akár gyertyatartóként is megállja a helyét, s elegáns kiegészítő lehet.

 • Vannak, akik fátyollal helyettesítik a drágábban bérelhető székszoknyát. Ízlésesen megkötve egy olcsóbb, átlátszó fátyol is az ünnepi szék remek dísze lehet.

Esküvői dekoráció olcsóbban?
5 (100%) 2 szavazat

Az esküvő szervezés lépései – az esküvői torta kiválasztása

Az esküvői fogadás leglátványosabb és emlékezetesebb pontja, az esküvői torta. A torta, amit egészen a vacsora utánig csak csodálunk, álmodozunk arról, hogy milyen lehet az íze, és csak reménykedünk benne, hogy kapunk a tetejére szórt marcipánból is.
De milyen szempontok alapján döntsük el, milyen torta legyen az esküvőnkön? Ezt a témát fogjuk most körbejárni.

Az esküvői torta kiválasztás szempontjai:

 • mekkora legyen? emeletes? hány emeletes?
 • milyen formájú? klasszikus? egyedi?
 • milyen színű?
 • milyen legyen a díszítés?
 • milyen ízű legyen?

Az esküvői torta mérete

A torta mérete nagyban függ attól, hogy hány vendéget hívunk meg az esküvőre, milyen helyszínt választunk és ott milyen lehetőségeink vannak.
Az esküvői tortát általában az est végén szokták felvágni, amikor már minden fogás az asztalra került és nagyrészt már el is fogyott. Így érdemes átgondolni, hogy az est végén mekkora lesz a létszám. Meg akarunk kínálni mindenkit, akit meghívtunk, vagy csak a családot, a vendégek pedig a desszertet fogyasztják el?
Az 3-4-5 emeletes torta eléggé helyigényes. Lehetséges, hogy egy nagy emeletes tortát álmodtunk magunknak már régen, de a helyszín adottságai inkább több kisebb tortát tesznek lehetővé.

Milyen formájú, hangulatú legyen az esküvői torta

A torta formáját meghatározza, hogy emeletes lesz vagy sem, ezért mindképpen érdemes előbb azt eldönteni.
Utána jöhet az ötletelés. Régebben a torta lehetett kerek, szív alakú vagy szögletes, de ma már az egyedi torták világát éljük. Ezért az esküvői torta lehet bármilyen, utalhat a jegyes pár hobbijára, kedvenc sportjára, országára, film-, vagy mesefigurájára, közös kutyájukra is akár.

A torta méretéhez még hozzájárul a díszítés is

Tehát, ha meg van a körülbelüli méret (emeletes vagy sem), illetve a torta témája/formája, akkor még hozzá kell adnunk a díszítést. Lehet, hogy a torta témája ezt egyértelművé teszi, de az is lehet, hogy nem.
A klasszikus díszítési forma a virágok. Kisebb – nagyobb marcipán virágokkal díszítik leggyakrabban az esküvői tortát. De fontos az is, hogy a torta díszítése alkalmazkodjon az esküvő általános stílusához, hangulatához. A vadnyugati esküvő tortája nem rózsaszín virágocskákkal lesz díszítve.
A díszítéshez tartozik a torta színe is, ami szintén az általános témához és dekorációhoz kell, hogy passzoljon.
És legvégül, a díszítéshez tartozik a torta tetején lévő marcipán is. Az esküvői párt ábrázoló marcipán, amit az esküvői fotóval együtt elteszünk emlékbe. Ez a marcipán lehet klasszikus, de ma már egyre elterjedtebbek a vicces, karikatúraszerű nászpárokat ábrázoló marcipánok is. Válasszunk olyat, ami illik hozzánk, amitől jókedvünk lesz, és amire jó szívvel nézzünk rá húsz év múlva is.

Milyen ízű legyen

Ezt nem szabad túlgondolni. A torta felvágása és megkóstolása az ifjú pár első kenyértörését szimbolizálja. A torta, a torta felvágása ténylegesen róluk szól. Érdemes tehát két szempont szerint választani:
mit szeret az ifjú pár
esetleg allergiásak-e valamilyen ízre, díszítő elemre (mogyoró, dió, mandula…)

Tehát az esküvői torta kiválasztásának szempontjai

 • a vendégek létszáma + a vendégek létszáma a vacsora végén
 • a helyszín adottságai
 • az esküvő általános témája és a dekoráció színei
 • milyen marcipánt szeretnénk a tetejére
 • milyen ízű tortát eszik szívesen az ifjú pár

A torta kiválasztása tehát egy igazán kreatív folyamat, amiben figyelembe kell venni gyakorlatilag az esküvő összes paraméterét, de a legeslegfontosabb szempont mégis az lesz, ami egy vasárnapi cukrászda látogatásnál, hogy milyen édességet szeretünk a legjobban enni.

Az esküvő szervezés lépései – az esküvői torta kiválasztása
5 (100%) 2 szavazat