Az esküvő szervezés lépései – az esküvői torta kiválasztása

Az esküvői fogadás leglátványosabb és emlékezetesebb pontja, az esküvői torta. A torta, amit egészen a vacsora utánig csak csodálunk, álmodozunk arról, hogy milyen lehet az íze, és csak reménykedünk benne, hogy kapunk a tetejére szórt marcipánból is.
De milyen szempontok alapján döntsük el, milyen torta legyen az esküvőnkön? Ezt a témát fogjuk most körbejárni.

Az esküvői torta kiválasztás szempontjai:

 • mekkora legyen? emeletes? hány emeletes?
 • milyen formájú? klasszikus? egyedi?
 • milyen színű?
 • milyen legyen a díszítés?
 • milyen ízű legyen?

Az esküvői torta mérete

A torta mérete nagyban függ attól, hogy hány vendéget hívunk meg az esküvőre, milyen helyszínt választunk és ott milyen lehetőségeink vannak.
Az esküvői tortát általában az est végén szokták felvágni, amikor már minden fogás az asztalra került és nagyrészt már el is fogyott. Így érdemes átgondolni, hogy az est végén mekkora lesz a létszám. Meg akarunk kínálni mindenkit, akit meghívtunk, vagy csak a családot, a vendégek pedig a desszertet fogyasztják el?
Az 3-4-5 emeletes torta eléggé helyigényes. Lehetséges, hogy egy nagy emeletes tortát álmodtunk magunknak már régen, de a helyszín adottságai inkább több kisebb tortát tesznek lehetővé.

Milyen formájú, hangulatú legyen az esküvői torta

A torta formáját meghatározza, hogy emeletes lesz vagy sem, ezért mindképpen érdemes előbb azt eldönteni.
Utána jöhet az ötletelés. Régebben a torta lehetett kerek, szív alakú vagy szögletes, de ma már az egyedi torták világát éljük. Ezért az esküvői torta lehet bármilyen, utalhat a jegyes pár hobbijára, kedvenc sportjára, országára, film-, vagy mesefigurájára, közös kutyájukra is akár.

A torta méretéhez még hozzájárul a díszítés is

Tehát, ha meg van a körülbelüli méret (emeletes vagy sem), illetve a torta témája/formája, akkor még hozzá kell adnunk a díszítést. Lehet, hogy a torta témája ezt egyértelművé teszi, de az is lehet, hogy nem.
A klasszikus díszítési forma a virágok. Kisebb – nagyobb marcipán virágokkal díszítik leggyakrabban az esküvői tortát. De fontos az is, hogy a torta díszítése alkalmazkodjon az esküvő általános stílusához, hangulatához. A vadnyugati esküvő tortája nem rózsaszín virágocskákkal lesz díszítve.
A díszítéshez tartozik a torta színe is, ami szintén az általános témához és dekorációhoz kell, hogy passzoljon.
És legvégül, a díszítéshez tartozik a torta tetején lévő marcipán is. Az esküvői párt ábrázoló marcipán, amit az esküvői fotóval együtt elteszünk emlékbe. Ez a marcipán lehet klasszikus, de ma már egyre elterjedtebbek a vicces, karikatúraszerű nászpárokat ábrázoló marcipánok is. Válasszunk olyat, ami illik hozzánk, amitől jókedvünk lesz, és amire jó szívvel nézzünk rá húsz év múlva is.

Milyen ízű legyen

Ezt nem szabad túlgondolni. A torta felvágása és megkóstolása az ifjú pár első kenyértörését szimbolizálja. A torta, a torta felvágása ténylegesen róluk szól. Érdemes tehát két szempont szerint választani:
mit szeret az ifjú pár
esetleg allergiásak-e valamilyen ízre, díszítő elemre (mogyoró, dió, mandula…)

Tehát az esküvői torta kiválasztásának szempontjai

 • a vendégek létszáma + a vendégek létszáma a vacsora végén
 • a helyszín adottságai
 • az esküvő általános témája és a dekoráció színei
 • milyen marcipánt szeretnénk a tetejére
 • milyen ízű tortát eszik szívesen az ifjú pár

A torta kiválasztása tehát egy igazán kreatív folyamat, amiben figyelembe kell venni gyakorlatilag az esküvő összes paraméterét, de a legeslegfontosabb szempont mégis az lesz, ami egy vasárnapi cukrászda látogatásnál, hogy milyen édességet szeretünk a legjobban enni.

Az esküvő szervezés lépései – az esküvői torta kiválasztása
5 (100%) 2 szavazat

Az esküvő szervezés lépései – az esküvői menü kiválasztása

Fontos, hogy a nagy napon a menyasszony és a vőlegény jól érezze magát, de az is fontos, hogy a násznép jókat egyen. Régebben kicsit egyszerűbb volt ételt választani, mert ismertünk minden rokont, hisz egy faluban éltünk. Tudtuk mindenki búját – baját, mit szeret enni és mit nem, ma viszont csak a Facebook-ról derül ki, hogy kinek milyen ételallergiája van.
Tehát ma már nem elég, hogy minőségi étel legyen, többféle fogás legyen, és szépen legyen szervírozva, de még az ételallergiásokra is gondolni kell ahhoz, hogy ne a sürgősségin fejezzük be a menyegzői bulit.
Ezért most nézzük át a legfontosabb paramétereket az esküvői menü szempontjából.

Az esküvői menü kiválasztásának szempontjai

Szerencsére a hagyomány azért kisegít minket, és az esküvő helyszínéhez tartozó étterem is adhat támpontokat, illetve korlátokat.
Fontos, hogy hol lesz az esküvő és milyen stílusban képzeltük el (pl. vadnyugati esküvőn nem ültetett ülésrendű vacsora lesz, porcelán leveses edényekkel).

Hagyományos esküvői menü

 • esküvői leves: pl. tyúkhúsleves
 • minimum háromféle húsétel – háromféle körettel: pl. pörkölt, sült-, és rántott húsok
 • minimum egy-, de inkább többféle desszert pl. somlói galuska és palacsinta
 •  hideg vagy meleg étel éjfél után: pl. töltött káposzta

Az éttermek általában 2-3 menü választékot is szoktak összeállítani, és néhány fogásnál szoktak gondolni az ételallergiásokra is, tehát ők sem maradnak éhen.
Valamint legalább egy menüt szoktak a vegetáriánusoknak is összeválogatni. Például: burgonya csőben sütve vagy rántott camambert áfonyával.
Az előre összeállított menüsort általában ültetési renddel rendelkező esküvőkre szokták ajánlani. Természetesen az ajánlás nem jelenti azt, hogy nem variálhatunk a kedvünk, illetve az esküvő stílusa szerint.

Különleges esküvőhöz különleges menü

Ha az esküvőt különleges paraméterek szerint szervezzük, akkor az ételnek is különlegesnek kell lennie.
Lehet például fogadás jellegű, aprósüteményekkel és mini szendvicsekkel, töltött puffancsokkal.
Lehet látványos csoki szökőkút a vendéglátás fénypontja. A csoki szökőkút lényege, hogy aszalt gyümölcsöket mártogathatunk a lecsorgó folyékony tej-, vagy fehér csokiba.
A modern esküvők része lehet, hogy a sokféle díszítésű és ízesítésű muffin veszi át az esküvői torta szerepét.

De lehetnek különleges fogások az egyébként hagyományos esküvőn is például:

 • sáfrányos jérceleves
 • vadmalac leves
 • lazacrózsák fekete kaviárral
 • ráksalátával töltött paradicsom

Az esküvői menü egyik érzékeny pontja a mennyiség

Könnyű dolgunk lenne, ha pontosan tudnánk, hogy ki jön, és mit szeret enni. De nem így van. A létszám még az esküvő napján is változhat, ahogy az ember aznapi hangulata is, hogy mit szeretne enni.
Szerencsére az éttermek erre is fel vannak készülve.
Az asztalhoz ültetett vendégek ún. tálszervizes rendszerben kapják a fogásokat, ami azt jelent, hogy az asztal közepére kapnak egy 4-6 adagos tálat az aktuális fogással. Aki szereti, többet vehet, aki nem, az pedig várhatja a következő fogást, anélkül, hogy ezzel létszámos bonyodalmat okoznának.
Vagy egyre népszerűbbek a svédasztalos megoldások, hiszen így mindenki megkóstolhatja, ami tetszik neki és nem csak annyit ehet, amennyi a tányérján van.

Tehát az esküvői menü kiválasztásának szempontjai

 • az esküvő stílusa
 • az esküvő helyszíne és annak adottságai
 • a vendégek létszáma
 • vegetáriánus és ételallergiások létszáma
 • ültetési rend vagy svédasztalos vendéglátás

A rengeteg lehetőség alkalmat ad nekünk arra, hogy túlbonyolítsuk az esküvői menüt, ezzel is növelve a káoszfaktort. Ezért így zárásként egy utolsó gondolat, amikor megtervezzük a menüt, induljunk ki abból, hogy mit enne a család szívesen egy vasárnapi ebéden, és az megfelelő gerincet fog képezni az esküvői vendéglátásban is.

Az esküvő szervezés lépései – az esküvői menü kiválasztása
5 (100%) 3 szavazat

Az esküvő szervezés lépései – A koszorúslányok feladatai

koszorúslányok feladatai
 koszorúslányok feladatai

A koszorúslányokat régen nyoszolyólányoknak hívták, és ők voltak a menyasszony támaszai, legfőbb feladatuk az ara védelme volt a gonosz szellemek ellen, de a hitvesi ágyat, a nyoszolyát is ők vetették meg, ebből származik a nyoszolyólány kifejezés. És bár ma már az ágyat nem kell megvetni, de lényegében nem változtak a koszorúslányok feladatai. Segíteni kell a szervezésben, vigyázni kell az arára és támogatni őt.

Mi lesz az esküvő témája?

Mi a téma? Ahhoz milyen színek és dekoráció illik? Néha a menyasszonynak nincs víziója erről, és akkor a koszorúslányok kreativitása léphet előtérbe.
A helyszín kiválasztása.
Már a helyszín kiválasztása is embert próbáló feladat lehet, de ha megoszlik a koszorúslányok és a menyasszony között, és mindenki csak egy lehetséges helyszínt néz meg a saját szemével, akkor végül egy kellemes ebéd mellett el lehet dönteni, hogy az esküvő témájához melyik helyszín lesz a legmegfelelőbb.

A létszám és a meghívók megírása

Lesz egy elképzelés arról, hogy kiket szeretnénk meghívni az esküvőre. Aztán ez a szám hatványozódni fog. De ha a meghívó már meg van, és van egy szépen író koszorúsleány, aki megírja és elküldi a meghívókat, akkor gördülhet tovább a szervezés, és várhatjuk a visszajelzéseket, hogy végül mekkora is lesz pontosan a létszám.
Az esküvőn résztvevők száma olyan, mint egy zsák szétgurult üveggolyó. Sosem látod pontosan, hogy hányan vannak. Van, aki lemondja, van aki hoz magával még egy valakit. Lesz, aki emailben küld visszajelzést, lesz aki inkább telefonál, messengeren ír. Ez nagyon sok információ, de az esküvőszervezésben nem ez a legnagyobb feladat, úgyhogy mindenképpen hasznos, ha ezt egy koszorúslány vállalja magára és nem az ara bajlódik vele.

Ültetési rend

Ha pedig van egy végsőnek tűnő névsor, akkor kezdődhet a kirakózás, amit ültetési rendnek hívunk. Ha a koszorúslányok egyike „gyermekkori barátnő” és jól ismeri a tágabb családot is, akkor ő lesz a legalkalmasabb arra, hogy megtervezze az ültetési rendet.

Ruhapróbák

Az esküvő legfontosabb eleme a harmónia. A ruháknak passzolniuk kell egymáshoz, valamint a dekorációhoz is. A menyasszonyi ruha. A koszorúslányok ruhája. Az örömanyák ruhái.
Ezért a ruhapróbák a végtelenségbe nyúlhatnak, de ez sem lehet akadály, legalább egy koszorúslánynak mindig ott kell lennie minden ruhapróbán, ez nagyon fontos a végső harmónia szempontjából.

És végül, a koszorúslányok szervezik a leánybúcsút

Ez a legkönnyebbnek tűnő feladat. Egy lánybúcsú lehet bármilyen. Kihívó, bohókás, táncos vagy csendes. Ha ismerjük az arát, akkor könnyű egy olyan programot kitalálni, amiben ő is jól érzi magát, és a készült fotók is vállalhatóak lesznek.

A védelmező feladat

A nagy napon (is) a koszorúslányok feladata megvédeni az arát a bosszantó apróságokkal szemben. Amikor a virágos rossz csokrot küldd, vagy az ételszállító felejtett el valamit. Elszakadt harisnyák és ruhák, törött rúzsok és hiányzó sminkcuccok. Nem az örömanya fog elszaladni intézkedni, hanem a koszorúslányok egyike.

Az ajándékok összeírása

Az esküvő nem ér véget az esküvő napján. A ajándékokat össze kell írni, és illik szépen, egyedileg megfogalmazott köszönőlevelet írni az ajándékozónak.

Tehát összefoglalva – A koszorúslányok feladatai:

 • segíteni kitalálni az esküvő témáját
 • segíteni megtalálni a legideálisabb helyszínt
 • megírni és elküldeni a meghívókat
 • összeszedni a létszámot és megírni az ültetési rendet
 • ott lenni a ruhapróbákon és tevőlegesen is segíteni
 • megszervezni a leánybúcsút
 • a nagy napon támogatni az arát és elintézni a felmerülő problémákat
  összeírni az ajándékokat, és az esküvő után köszönőlevelet írni
Az esküvő szervezés lépései – A koszorúslányok feladatai
5 (100%) 3 szavazat