Anyakönyvvezető vagy szertartásvezető?

Anyakönyvvezető vagy szertartásvezető, mi a különbség?

szertartásvezető
szertartásvezető

Az anyakönyvvezető köztisztviselő, személyét a polgármesteri hivatal jelöli ki az adott napra. A saját közigazgatási területén eskethet meghatározott időintervallumban. Ahhoz, hogy a házasság a magyar jogszabályok szerint érvényes legyen a házasságkötés előtt minimum 30 nappal maximum 12 hónappal a pár mindkét tagjának személyes jelenlétében lehet bejelenteni a házasságkötési szándékot.

Mi választhatjuk, ki hol kötünk házasságot

Ekkor arról is nyilatkozni kell, hogy a házasságkötésnek semmilyen törvényes akadálya nincs. Anyakönyvi hivatalt bármelyiket választhatjuk, de a ceremóniát ott lehet megtartani ahol a jegyzőkönyv felvétele megtörtént. Külső helyszínre az anyakönyvet kivinni csak a jegyző külön engedélyével lehetséges és további költségekkel jár.

A szertartásvezető szolgáltató

A szertartásvezető szolgáltató, akit ti választhattok ki személyes szimpátia alapján, és aki hely és időkorlát nélkül bármikor levezeti az igény szerint hosszabb és meghittebb szertartást. Olyan helyeken is vállalhatja, a feladatot ahová az anyakönyvet biztosan nem engedélyezik kivinni például egy hegytetőre vagy tópartra. A szertartásvezető különdíj fejében bárhol levezeti a ceremóniát.

A jogi kötelékhez anyakönyvvezetőre van szükség

Az anyakönyvbe csak az anyakönyvvezető írhat és csak az általa levezetett esküvői szertartás eredménye a jogilag érvényes házasságkötés. Sokan ezt a hivatalos ceremóniát a lagzi napjától függetlenül két tanú jelenlétében végzik el és a násznép meghatott pillantásaitól kísérve a szertartásvezető előtt fogadnak egymásnak örök hűséget.

Az ünnep legfontosabb része a szertartás

A csodás szervezés megkoronázása és legfontosabb része az esküvői szertartás, e köré szerveződik, és emiatt történik minden más. Ezt ünnepeli meg a násznép a nagyszerű vacsorával és mulatsággal és erre készültök heteken-hónapokon át. Egyáltalán nem mindegy hogyan, milyen körülmények között hangzanak el az életeteket megváltoztató igenek.

Egyedi, érzelmekkel átitatott szertatásotok lehet

Ha sikerült kiválasztanotok a számotokra rokonszenves szertartásvezetőt a segítségével teljesen egyedi, személyre szabott minden sablontól mentes szöveget kreálhattok. Nagyon fontos, hogy kölcsönösen szimpatikusak legyetek egymás számára, mert így lehet hiteles a szertartás. A ceremónia lehet romantikus vagy családias, de lehet könnyed is, ha nem szeretnétek, hogy sokat könnyezzen a násznép.

Csak a beavatottak fogják tudni

A szertartásvezetés külsőségeiben a beavatatlan szemlélő számára semmiben nem különbözik a hivatalos polgári szertartástól. Jelen van a nagykönyv, a trikolor még ha nem is eredményez mindez jogi köteléket. A cél, hogy szép emlék maradhasson minden résztvevő számára. Ha mindenképpen szeretnétek, hogy egy napon legyenek a szertartások arra is van lehetőség, ha vállaljátok a szoros időbeosztást és a három helyszín között a násznép koordinálását.

 

 

A menyasszonyi csokor a nagy nap egyik főszereplője

menyasszonyi csokor
menyasszonyi csokor

A menyasszonyi csokor a nagy nap egyik fontos szereplője. Ott van minden eseményen, minden képen és videófilmen. Ha jól sikerül kiválasztani csodás kiegészítője a menyasszonynak. A bőség zavarában nem könnyű kiválasztani. Kiindulási pont lehet a menyasszony kedvenc virága. Tájékozódhatunk a legújabb menyasszonyi csokor trendekről és a kedvenc virágboltunkban is sok értékes információt kaphatunk a témában.

Az esküvői dekorációval is hangoljuk össze

A kiválasztásnál a ruha színe és az esküvői helyszín dekoráció színvilága mellett az ara magasságát is figyelembe kell venni. A magas menyasszony vicces hatást kelt egy apró gömb alakú csokorral és az alacsony menyasszony sem lesz mutatós a földet seprű virágzuhataggal. A dekorációhoz kiválasztott virágok romantikussá varázsolják a helyszínt és fontos, hogy a csokor egy-egy virága is megjelenjen a dekor elemekben ezzel is harmóniát teremtve.

A virágcsokrok alaptípusai:

Hosszú, leomló virágcsokor

A vízesés elnevezésű, hosszan leomló virágokból készült csokor akkor mutat igazán, ha a nagy mennyiségű zöld levél mellett színes virágok, rózsa szellőrózsa, boglárka, vagy ha szezonja van akár kardvirág is ékesíti. Ha ezt választjuk, előtte mindenképpen kérjük szakember tanácsát előnyös-e a számunkra.

Vadvirágok a csokorban és a dekorációban

A konvenciókat félresöprő, bohém esküvőknek remek dekorációja lehet a vadvirágok illatos kavalkádja. Lehet, hogy elsőre rendezetlen hatást keltenek a tarka, barka vadvirágok mégis csodás látványt kínálnak és fűszeres illatukkal is elvarázsolják a vendégeket. A pirosló pipacsok, szarkaláb, százszorszép, margaréta és kamilla mellett a nőszirom a fátyolvirág és a levendula is helyet kaphat. A menyasszony csokrához a tartósabbnak bizonyuló virágokat válasszuk. Például a pipacs bár csodaszép, sajnos nem bírja a pakolgatást és hamar leejti a szirmait.

Minimalista stílus

Bátor menyasszonyok, aki bíznak a saját ragyogásukban egyetlen szál virággal is az oltár elé vonulhatnak. Eze lehet orchidea, rózsa, kála vagy gerbera. Szokatlan, mégis látványos megoldás és bizonyítja, hogy a kevesebb néha több szabálya itt is érvényes lehet.

Drámai belépő

Ha a minél nagyobb felhajtás a cél és hogy mindenből a legnagyobb legyen, akkor ezt az extrém nagy menyasszonyi csokorral is elérhetjük. A rengeteg zöld levél, eukaliptusz és páfrány csodásan keretbe foglalja az orchidea, a bazsarózsa és tubarózsa varázslatos színorgiáját. Némi pirosliliommal, murvafürttel és borókával tovább fokozhatjuk a hatást.

Színes menyasszonyi csokor

A színes csokor a virágkötés egyik örömteli feladata. Amellett, hogy vidámságot sugároz az esküvői fotókat is lenyűgözővé teszi. Már három szín is biztosítja a hatást, de nem kell félni a tarka-barkától sem. Használjuk az adott évszak szezonális virágait.

A megunhatatlan fehér

A fehér virágok finomságukkal és eleganciájukkal örök helyet biztosítanak magukban a menyasszonyok csokrában. Évszaktól függetlenül bármikor választhatjuk. A kis zöld levelekkel keretezett hófehér virágok tisztaságot és üdeséget kölcsönöznek az arának.

Halványzöld csokor

Különleges megoldás lehet, ha halványzöld alapszínt választunk a csokrunknak, amelyet más pasztellszínekkel is kombinálhatunk. A romantikus vintage stílus elmaradhatatlan kísérői a púder színekkel együtt.

 

Esküvői ajándék

Mi lehet az ideális esküvői ajándék?

esküvői ajándék
esküvői ajándék

Nem csak az esküvőt szervező párnak lehet némiképp stresszes a nagy nap előtti időszak, a vendégek is elgondolkoznak olykor azon, vajon mi is legyen az ideális esküvői ajándék. Jóllehet nem egy esetben finoman utalnak arra a házasságot kötő párok, mire lenne leginkább szükségük, de akad amikor tanács nélkül marad a vendég. Igyekszem összegyűjteni néhány ötletet ebben a cikkben, ami segíthet valamelyest a döntésben.

Esküvői idézetek az ajándék mellé

Minden ajándék személyesebb akkor, ha egy-egy alkalomhoz illő gondolatsorral, idézettel kísérjük. Nincs ez másként az esküvőn sem, egy szép idézettel még emlékezetesebbé tehetjük a meglepetést. Persze különböznek az ízlések és megoszlanak a vélemények, de abban a legtöbben egyet értenek, hogy nem illő túlzottan terjengős idézetet választani.

Pénzzel nem lőhetünk mellé

Korábban talán inkább divat volt valamilyen tárgyat, a háztartásba szükséges holmit ajándékba adni a nagy napon. Ma viszont sokkal inkább úgy tűnik – én legalábbis így tapasztalom –, hogy pénzt ajándékoznak elsősorban a friss házasoknak. Nem a legszellemesebb esküvői ajándék, de bizonyára a leghasznosabb. Főleg akkor, amikor már eleve úgy kötik össze az életüket, hogy kész háztartást vezetnek, s mindenük megvan, amire szükségük lehet.

Tipp: Egy kis fantáziával a pénzt is kreatív köntösbe csomagolhatjuk. Van, aki kisebb címletekre bontja az ajándékba szánt összeget, s egy alkalmi léggömbbe teszi bele. Így ízléses, mégis hasznos ajándékot adhatunk a nagy napon. Ha pedig egy-egy kaparós sorsjeggyel is megspékeljük a meglepetést, akkor nem csak esélyt adunk még egy kis plusz bevételi forrásra, de jelzésértékűen szerencsét is kívánunk.

Mennyi pénzt illik adni esküvőre?

Alighanem ez az egyik legnehezebben megválaszolható kérdés. Családtagként és rokonként nem lehet általánosítani, egy távoli ismerős könnyebben gondolkodhat e téren. Azt szokták mondani, legalább annyit illik adni, amennyi fedezi a fogyasztást. Jóllehet ahogy az esküvők és azok költségei is különböznek, úgy ez az összeg is változó.

Esküvői ajándékcsomag

Talán nincs is olyan eleme az esküvőnek, melyre ne kínálnának fel valamilyen alternatívát az erre szakosodott esküvőszervezők, vállalkozások. Így az ajándékválasztásban is kaphat segítséget az ember, előre összekészített csomagokból is választhat. Találni pezsgős ajándékot, vagy éppen egyedi bögréket valamilyen finom csokoládéval összecsomagolva.

Kreatív esküvői ajándék

A kreatív, úgynevezett csináld magad esküvői ajándék képezi talán a legszélesebb kategóriát, itt csak a fantázia szabhat határt. A párról készült fotómontázs vagy cumival, lakáskulccsal, csokoládéval megtöltött nászajándék-doboz, csak hogy néhány ötletet említsünk. Inspirációt könnyen meríthetünk az internetes keresőből, azt gondolom, inkább arra érdemes figyelni, hogy a ceremóniához is illő ajándékkal lepjük meg a párt. Ha humorosabb hangvételű esküvőre készülünk, lehet az ajándék is ennek megfelelő, de egy elegánsabb alkalomra talán már más jellegű ajándékot illik adni.

Esküvői köszönet ajándék

Divat ma már, hogy a párok is kedveskednek a vendégeknek valamilyen aprósággal. Íme, néhány ötlet:

  • fényképes hűtőmágnes

  • feliratozott csokoládé

  • színes macaron átlátszó dobozban

  • mini levendulazsák, aromazsák

  • a pár nevével díszített mézeskalács