Az esküvő szervezés lépései – az esküvői torta kiválasztása

Az esküvői fogadás leglátványosabb és emlékezetesebb pontja, az esküvői torta. A torta, amit egészen a vacsora utánig csak csodálunk, álmodozunk arról, hogy milyen lehet az íze, és csak reménykedünk benne, hogy kapunk a tetejére szórt marcipánból is.
De milyen szempontok alapján döntsük el, milyen torta legyen az esküvőnkön? Ezt a témát fogjuk most körbejárni.

Az esküvői torta kiválasztás szempontjai:

  • mekkora legyen? emeletes? hány emeletes?
  • milyen formájú? klasszikus? egyedi?
  • milyen színű?
  • milyen legyen a díszítés?
  • milyen ízű legyen?

Az esküvői torta mérete

A torta mérete nagyban függ attól, hogy hány vendéget hívunk meg az esküvőre, milyen helyszínt választunk és ott milyen lehetőségeink vannak.
Az esküvői tortát általában az est végén szokták felvágni, amikor már minden fogás az asztalra került és nagyrészt már el is fogyott. Így érdemes átgondolni, hogy az est végén mekkora lesz a létszám. Meg akarunk kínálni mindenkit, akit meghívtunk, vagy csak a családot, a vendégek pedig a desszertet fogyasztják el?
Az 3-4-5 emeletes torta eléggé helyigényes. Lehetséges, hogy egy nagy emeletes tortát álmodtunk magunknak már régen, de a helyszín adottságai inkább több kisebb tortát tesznek lehetővé.

Milyen formájú, hangulatú legyen az esküvői torta

A torta formáját meghatározza, hogy emeletes lesz vagy sem, ezért mindképpen érdemes előbb azt eldönteni.
Utána jöhet az ötletelés. Régebben a torta lehetett kerek, szív alakú vagy szögletes, de ma már az egyedi torták világát éljük. Ezért az esküvői torta lehet bármilyen, utalhat a jegyes pár hobbijára, kedvenc sportjára, országára, film-, vagy mesefigurájára, közös kutyájukra is akár.

A torta méretéhez még hozzájárul a díszítés is

Tehát, ha meg van a körülbelüli méret (emeletes vagy sem), illetve a torta témája/formája, akkor még hozzá kell adnunk a díszítést. Lehet, hogy a torta témája ezt egyértelművé teszi, de az is lehet, hogy nem.
A klasszikus díszítési forma a virágok. Kisebb – nagyobb marcipán virágokkal díszítik leggyakrabban az esküvői tortát. De fontos az is, hogy a torta díszítése alkalmazkodjon az esküvő általános stílusához, hangulatához. A vadnyugati esküvő tortája nem rózsaszín virágocskákkal lesz díszítve.
A díszítéshez tartozik a torta színe is, ami szintén az általános témához és dekorációhoz kell, hogy passzoljon.
És legvégül, a díszítéshez tartozik a torta tetején lévő marcipán is. Az esküvői párt ábrázoló marcipán, amit az esküvői fotóval együtt elteszünk emlékbe. Ez a marcipán lehet klasszikus, de ma már egyre elterjedtebbek a vicces, karikatúraszerű nászpárokat ábrázoló marcipánok is. Válasszunk olyat, ami illik hozzánk, amitől jókedvünk lesz, és amire jó szívvel nézzünk rá húsz év múlva is.

Milyen ízű legyen

Ezt nem szabad túlgondolni. A torta felvágása és megkóstolása az ifjú pár első kenyértörését szimbolizálja. A torta, a torta felvágása ténylegesen róluk szól. Érdemes tehát két szempont szerint választani:
mit szeret az ifjú pár
esetleg allergiásak-e valamilyen ízre, díszítő elemre (mogyoró, dió, mandula…)

Tehát az esküvői torta kiválasztásának szempontjai

  • a vendégek létszáma + a vendégek létszáma a vacsora végén
  • a helyszín adottságai
  • az esküvő általános témája és a dekoráció színei
  • milyen marcipánt szeretnénk a tetejére
  • milyen ízű tortát eszik szívesen az ifjú pár

A torta kiválasztása tehát egy igazán kreatív folyamat, amiben figyelembe kell venni gyakorlatilag az esküvő összes paraméterét, de a legeslegfontosabb szempont mégis az lesz, ami egy vasárnapi cukrászda látogatásnál, hogy milyen édességet szeretünk a legjobban enni.