Az esküvő szervezés lépései – az esküvői menü kiválasztása

Fontos, hogy a nagy napon a menyasszony és a vőlegény jól érezze magát, de az is fontos, hogy a násznép jókat egyen. Régebben kicsit egyszerűbb volt ételt választani, mert ismertünk minden rokont, hisz egy faluban éltünk. Tudtuk mindenki búját – baját, mit szeret enni és mit nem, ma viszont csak a Facebook-ról derül ki, hogy kinek milyen ételallergiája van.
Tehát ma már nem elég, hogy minőségi étel legyen, többféle fogás legyen, és szépen legyen szervírozva, de még az ételallergiásokra is gondolni kell ahhoz, hogy ne a sürgősségin fejezzük be a menyegzői bulit.
Ezért most nézzük át a legfontosabb paramétereket az esküvői menü szempontjából.

Az esküvői menü kiválasztásának szempontjai

Szerencsére a hagyomány azért kisegít minket, és az esküvő helyszínéhez tartozó étterem is adhat támpontokat, illetve korlátokat.
Fontos, hogy hol lesz az esküvő és milyen stílusban képzeltük el (pl. vadnyugati esküvőn nem ültetett ülésrendű vacsora lesz, porcelán leveses edényekkel).

Hagyományos esküvői menü

 • esküvői leves: pl. tyúkhúsleves
 • minimum háromféle húsétel – háromféle körettel: pl. pörkölt, sült-, és rántott húsok
 • minimum egy-, de inkább többféle desszert pl. somlói galuska és palacsinta
 •  hideg vagy meleg étel éjfél után: pl. töltött káposzta

Az éttermek általában 2-3 menü választékot is szoktak összeállítani, és néhány fogásnál szoktak gondolni az ételallergiásokra is, tehát ők sem maradnak éhen.
Valamint legalább egy menüt szoktak a vegetáriánusoknak is összeválogatni. Például: burgonya csőben sütve vagy rántott camambert áfonyával.
Az előre összeállított menüsort általában ültetési renddel rendelkező esküvőkre szokták ajánlani. Természetesen az ajánlás nem jelenti azt, hogy nem variálhatunk a kedvünk, illetve az esküvő stílusa szerint.

Különleges esküvőhöz különleges menü

Ha az esküvőt különleges paraméterek szerint szervezzük, akkor az ételnek is különlegesnek kell lennie.
Lehet például fogadás jellegű, aprósüteményekkel és mini szendvicsekkel, töltött puffancsokkal.
Lehet látványos csoki szökőkút a vendéglátás fénypontja. A csoki szökőkút lényege, hogy aszalt gyümölcsöket mártogathatunk a lecsorgó folyékony tej-, vagy fehér csokiba.
A modern esküvők része lehet, hogy a sokféle díszítésű és ízesítésű muffin veszi át az esküvői torta szerepét.

De lehetnek különleges fogások az egyébként hagyományos esküvőn is például:

 • sáfrányos jérceleves
 • vadmalac leves
 • lazacrózsák fekete kaviárral
 • ráksalátával töltött paradicsom

Az esküvői menü egyik érzékeny pontja a mennyiség

Könnyű dolgunk lenne, ha pontosan tudnánk, hogy ki jön, és mit szeret enni. De nem így van. A létszám még az esküvő napján is változhat, ahogy az ember aznapi hangulata is, hogy mit szeretne enni.
Szerencsére az éttermek erre is fel vannak készülve.
Az asztalhoz ültetett vendégek ún. tálszervizes rendszerben kapják a fogásokat, ami azt jelent, hogy az asztal közepére kapnak egy 4-6 adagos tálat az aktuális fogással. Aki szereti, többet vehet, aki nem, az pedig várhatja a következő fogást, anélkül, hogy ezzel létszámos bonyodalmat okoznának.
Vagy egyre népszerűbbek a svédasztalos megoldások, hiszen így mindenki megkóstolhatja, ami tetszik neki és nem csak annyit ehet, amennyi a tányérján van.

Tehát az esküvői menü kiválasztásának szempontjai

 • az esküvő stílusa
 • az esküvő helyszíne és annak adottságai
 • a vendégek létszáma
 • vegetáriánus és ételallergiások létszáma
 • ültetési rend vagy svédasztalos vendéglátás

A rengeteg lehetőség alkalmat ad nekünk arra, hogy túlbonyolítsuk az esküvői menüt, ezzel is növelve a káoszfaktort. Ezért így zárásként egy utolsó gondolat, amikor megtervezzük a menüt, induljunk ki abból, hogy mit enne a család szívesen egy vasárnapi ebéden, és az megfelelő gerincet fog képezni az esküvői vendéglátásban is.