Az esküvő szervezés lépései – A koszorúslányok feladatai

koszorúslányok feladatai
 koszorúslányok feladatai

A koszorúslányokat régen nyoszolyólányoknak hívták, és ők voltak a menyasszony támaszai, legfőbb feladatuk az ara védelme volt a gonosz szellemek ellen, de a hitvesi ágyat, a nyoszolyát is ők vetették meg, ebből származik a nyoszolyólány kifejezés. És bár ma már az ágyat nem kell megvetni, de lényegében nem változtak a koszorúslányok feladatai. Segíteni kell a szervezésben, vigyázni kell az arára és támogatni őt.

Mi lesz az esküvő témája?

Mi a téma? Ahhoz milyen színek és dekoráció illik? Néha a menyasszonynak nincs víziója erről, és akkor a koszorúslányok kreativitása léphet előtérbe.
A helyszín kiválasztása.
Már a helyszín kiválasztása is embert próbáló feladat lehet, de ha megoszlik a koszorúslányok és a menyasszony között, és mindenki csak egy lehetséges helyszínt néz meg a saját szemével, akkor végül egy kellemes ebéd mellett el lehet dönteni, hogy az esküvő témájához melyik helyszín lesz a legmegfelelőbb.

A létszám és a meghívók megírása

Lesz egy elképzelés arról, hogy kiket szeretnénk meghívni az esküvőre. Aztán ez a szám hatványozódni fog. De ha a meghívó már meg van, és van egy szépen író koszorúsleány, aki megírja és elküldi a meghívókat, akkor gördülhet tovább a szervezés, és várhatjuk a visszajelzéseket, hogy végül mekkora is lesz pontosan a létszám.
Az esküvőn résztvevők száma olyan, mint egy zsák szétgurult üveggolyó. Sosem látod pontosan, hogy hányan vannak. Van, aki lemondja, van aki hoz magával még egy valakit. Lesz, aki emailben küld visszajelzést, lesz aki inkább telefonál, messengeren ír. Ez nagyon sok információ, de az esküvőszervezésben nem ez a legnagyobb feladat, úgyhogy mindenképpen hasznos, ha ezt egy koszorúslány vállalja magára és nem az ara bajlódik vele.

Ültetési rend

Ha pedig van egy végsőnek tűnő névsor, akkor kezdődhet a kirakózás, amit ültetési rendnek hívunk. Ha a koszorúslányok egyike „gyermekkori barátnő” és jól ismeri a tágabb családot is, akkor ő lesz a legalkalmasabb arra, hogy megtervezze az ültetési rendet.

Ruhapróbák

Az esküvő legfontosabb eleme a harmónia. A ruháknak passzolniuk kell egymáshoz, valamint a dekorációhoz is. A menyasszonyi ruha. A koszorúslányok ruhája. Az örömanyák ruhái.
Ezért a ruhapróbák a végtelenségbe nyúlhatnak, de ez sem lehet akadály, legalább egy koszorúslánynak mindig ott kell lennie minden ruhapróbán, ez nagyon fontos a végső harmónia szempontjából.

És végül, a koszorúslányok szervezik a leánybúcsút

Ez a legkönnyebbnek tűnő feladat. Egy lánybúcsú lehet bármilyen. Kihívó, bohókás, táncos vagy csendes. Ha ismerjük az arát, akkor könnyű egy olyan programot kitalálni, amiben ő is jól érzi magát, és a készült fotók is vállalhatóak lesznek.

A védelmező feladat

A nagy napon (is) a koszorúslányok feladata megvédeni az arát a bosszantó apróságokkal szemben. Amikor a virágos rossz csokrot küldd, vagy az ételszállító felejtett el valamit. Elszakadt harisnyák és ruhák, törött rúzsok és hiányzó sminkcuccok. Nem az örömanya fog elszaladni intézkedni, hanem a koszorúslányok egyike.

Az ajándékok összeírása

Az esküvő nem ér véget az esküvő napján. A ajándékokat össze kell írni, és illik szépen, egyedileg megfogalmazott köszönőlevelet írni az ajándékozónak.

Tehát összefoglalva – A koszorúslányok feladatai:

  • segíteni kitalálni az esküvő témáját
  • segíteni megtalálni a legideálisabb helyszínt
  • megírni és elküldeni a meghívókat
  • összeszedni a létszámot és megírni az ültetési rendet
  • ott lenni a ruhapróbákon és tevőlegesen is segíteni
  • megszervezni a leánybúcsút
  • a nagy napon támogatni az arát és elintézni a felmerülő problémákat
    összeírni az ajándékokat, és az esküvő után köszönőlevelet írni