Tradíciók és újítások

Tradíciók és újítások ma is igazak

Sokan érzik úgy, hogy a házasságukat valami felsőbb erők, vagy a rokonok szervezik igazán ők szinte teljesen kimaradnak a dolgokból, és minden a fejük felett dől el. Vannak társadalmi, szülői, és “szakmai” elvárások, még akkor is ha a család nem erőszakosan képviseli a nézeteit.

A nyomás ellenére a hagyományok közül számos kiveszőben van. A menyasszony fátyla, amely a szemmel verés ellen volt hivatott megóvni őt, ma már koránt sem kötelező elem. Az életmód változás sok olyan változást hív életre amelyek egyszerűbbé, könnyebbé teszik a ceremóniát és jobban alkalmazkodnak a modern időkhöz.

Sok menyasszony az arctól elálló fátylat visel, illetve teljesen elhagyja a fátylat vagy helyette virágot, illetve ékesített hajtűt/csatot visel. Az idők során sokat változott a bevonulás stílusa is. A menyasszonyok egy része nem kedveli azt a régi vágású szimbolikát, hogy az apa “odaadja” őket, mivel ez nem illik egy független nő szerepköréhez. Van akit mindkét szülő kísér, vagy akár a vőlegénnyel együtt, barátokkal, testvérrel sőt akár egyedül is vonulhatnak.

Itt van még a csokor dobás és elkapás hagyománya is, amely arra utal hogy a hajadonok és a nőtlen férfiak alig várják, hogy házasodjanak. Ez helyettesíthető azzal, ha minden hölgy kap egy szál virágot.

Legyél kreatív abban, hogy megtaláld a személyednek megfelelő régi és új dolgok kombinációját!

Hadd említsünk néhány olyan újítást, amelyet bevezethetsz te is : üdvözölheted vendégeidet, a helyett hogy a ceremónia előtt elrejtőznél a kíváncsi szemek elől. Engedd, hogy szabadon válasszák meg öltözetüket, a helyett hogy mindenkin ugyanaz lenne. Mondj te is beszédet az ebédnél/vacsoránál, és kérj meg erre másokat is! Találj ki a hagyományos esküvői tortára más variációt. Nem csak emeletes fehér lehet, választhatsz ehető dekorációt is mint a gyümölcsök, vagy grillázs, de akár a virágok helyett is lehet marcipán dekor.

További újításként a meghívók egy részét e-mail-ben is el lehet küldeni és akár saját esküvői oldalt is szerkeszthettek, ahol a rokonok és ismerősök a tudnivalókról tájékozódhatnak, illetve részvételi szándékukat módjukban áll jelezni.

Ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy teljesen el kell rugaszkodni a hagyományoktól. Ha évek óta arra készülsz, hogy hogyan hajítod majd be a csokrod a barátnőid közé, vagy az édesapád oldalán szeretnél bevonulni, akkor hallgass a szívedre! A legfontosabb, hogy te és a hozzád közelállók jól érezzék magukat és ne legyen ez a nap senkinek ellenére. Ezért tedd olyanná, amilyenné te szeretnéd!