Mennyire a te esküvőd?

Mennyire a te esküvőd? – A válasz: nagyon is a Tiéd

Amikor megérik az elhatározás, és az ötlet felmerül a bejelentés után sok családban valóságos szervező hadjárat indul és a mamák és nagynénik szorgos serege segít azonnal megszervezni a nagy napot. Ezzel eddig még nem is lenne baj, de mindenki a saját ötleteit támogatja, és nem akar attól tágítani tapodtat sem.

Sok minden lehet a vita forrása kezdve a ruha, helyszín, étterem, szertartás és a meghívó kérdéseivel egészen a meghívottak listájáig és a nászajándék lista kezeléséig. Ezt a képet tovább színezi az egyházi és polgári szertartásban rejlő sokszoros lehetőségek tárháza és az idő, illetve egyéb tényezők nyomása.

A ruhánál, sminknél, frizuránál azon kívül, hogy előnyös, tartós legyen és tetsszen az egyik legfontosabb szempont a kényelem, mivel szinte az egész napot utána abban kell kibírni, így ha nem komfortos vagy az évszaknak megfelelő megkeserítheti a legszebb napot, amin amúgy is sok az idegeskedés.

Ahol azonban engedhetünk a családi nyomásnak, az például az étterem kérdése. Főleg, ha a családok részéről jelentős az anyagi hozzájárulás természetesnek veszik az ebbe való beleszólást és az általuk javasolt rokonok meghívását. Az idős emberek életét sokszor bearanyozza egy ilyen meghívás, és nagyon elégedetté teszi őket a fiatalok boldogsága.

Sok fiatal választja a saját erőből való finanszírozást, hogy ne kelljen a családdal kompromisszumot kötnie. Az ilyen alkalmakkor egy hajóskapitányt, vagy esetleg speciálisan e célra készült kápolnát vesznek igénybe, és aszerint szerveznek meg mindent, ahogyan nekik tetszik.

Akárhogyan is áll a helyzet az ésszerűség határán belül kell maradnia a kompromisszumoknak. Nem érdemes olyasmivel vesződni, ami megoldható más módon is. Ha a nászajándék listát az egyik nagynéni akarja kezelni, inkább bízzuk rá, és örömmel segít, mintsem valamelyik áruház/bolt vállalja be. Nem érdemes vitatkozni a helyszín, étterem kérdésén sem igazán, mivel úgyis kialakul a kompromisszum, és nagy a választék, csakúgy mint a meghívóknál.

Rendezzük úgy a dolgokat, hogy az igazán személyesen érintő kérdésekben ne kelljen engednünk, de a többi esetben legyünk nyitottak mások véleményére : jut is marad is alapon!