Anyakönyvvezető vagy szertartásvezető?

Anyakönyvvezető vagy szertartásvezető, mi a különbség?

szertartásvezető
szertartásvezető

Az anyakönyvvezető köztisztviselő, személyét a polgármesteri hivatal jelöli ki az adott napra. A saját közigazgatási területén eskethet meghatározott időintervallumban. Ahhoz, hogy a házasság a magyar jogszabályok szerint érvényes legyen a házasságkötés előtt minimum 30 nappal maximum 12 hónappal a pár mindkét tagjának személyes jelenlétében lehet bejelenteni a házasságkötési szándékot.

Mi választhatjuk, ki hol kötünk házasságot

Ekkor arról is nyilatkozni kell, hogy a házasságkötésnek semmilyen törvényes akadálya nincs. Anyakönyvi hivatalt bármelyiket választhatjuk, de a ceremóniát ott lehet megtartani ahol a jegyzőkönyv felvétele megtörtént. Külső helyszínre az anyakönyvet kivinni csak a jegyző külön engedélyével lehetséges és további költségekkel jár.

A szertartásvezető szolgáltató

A szertartásvezető szolgáltató, akit ti választhattok ki személyes szimpátia alapján, és aki hely és időkorlát nélkül bármikor levezeti az igény szerint hosszabb és meghittebb szertartást. Olyan helyeken is vállalhatja, a feladatot ahová az anyakönyvet biztosan nem engedélyezik kivinni például egy hegytetőre vagy tópartra. A szertartásvezető különdíj fejében bárhol levezeti a ceremóniát.

A jogi kötelékhez anyakönyvvezetőre van szükség

Az anyakönyvbe csak az anyakönyvvezető írhat és csak az általa levezetett esküvői szertartás eredménye a jogilag érvényes házasságkötés. Sokan ezt a hivatalos ceremóniát a lagzi napjától függetlenül két tanú jelenlétében végzik el és a násznép meghatott pillantásaitól kísérve a szertartásvezető előtt fogadnak egymásnak örök hűséget.

Az ünnep legfontosabb része a szertartás

A csodás szervezés megkoronázása és legfontosabb része az esküvői szertartás, e köré szerveződik, és emiatt történik minden más. Ezt ünnepeli meg a násznép a nagyszerű vacsorával és mulatsággal és erre készültök heteken-hónapokon át. Egyáltalán nem mindegy hogyan, milyen körülmények között hangzanak el az életeteket megváltoztató igenek.

Egyedi, érzelmekkel átitatott szertatásotok lehet

Ha sikerült kiválasztanotok a számotokra rokonszenves szertartásvezetőt a segítségével teljesen egyedi, személyre szabott minden sablontól mentes szöveget kreálhattok. Nagyon fontos, hogy kölcsönösen szimpatikusak legyetek egymás számára, mert így lehet hiteles a szertartás. A ceremónia lehet romantikus vagy családias, de lehet könnyed is, ha nem szeretnétek, hogy sokat könnyezzen a násznép.

Csak a beavatottak fogják tudni

A szertartásvezetés külsőségeiben a beavatatlan szemlélő számára semmiben nem különbözik a hivatalos polgári szertartástól. Jelen van a nagykönyv, a trikolor még ha nem is eredményez mindez jogi köteléket. A cél, hogy szép emlék maradhasson minden résztvevő számára. Ha mindenképpen szeretnétek, hogy egy napon legyenek a szertartások arra is van lehetőség, ha vállaljátok a szoros időbeosztást és a három helyszín között a násznép koordinálását.